#001 - Castellsapera 939m (Vallès Occidental)

Castellsapera
Comencem l’operació 100 cims sense ganes de marxar massa lluny de Barcelona i una mica d'imprevist, navegant per Wikiloc hem vist que podem anar fins a Matadepera i començar amb el cim número #001. 
Castellsapera es troba al Parc Natural de Sant Llorenç del Mont i l’Obac. Podeu aparcar el cotxe al costat de la carretera, aprop de la masia “La Barata”, al km 9 de la carretera BV-1221 que va de Matadepera a Talamanca. Una mica passada la Masia, trobareu unes escales de fusta a mà esquerra que pugen amb la indicació “Cami Ral”, aquí comença el camí.

Inici del Camí Ral
Per norma general, el camí que hem fet avui no està gens ben indicat. De fet, no ho està... tret d’algunes fites que vas veient si tens sort i vas ben despert. A més, moltes de les fites no són apilades, sinó que les han fet fent seguint una filera de pedres, com si fos una serp. Ens hem fet un fart de refer fites avui, a veure si els pròxims tenen més sort que nosaltres.
Després de pujar per les escales, hi ha algunes cruïlles sense indicacions... nosaltres hem agafat sempre el camí de la dreta. Al cap d’un parell o tres de cruïlles, ens en trobem una que sí que està senyalitzada en un petit tronc tallat indicant la direcció per seguir cap al “Font Cantarelles”.

Indicació cap a "Font Cantarelles"
En uns 20 minuts aprox des de que heu deixat el cotxe, arribareu a la font després de creuar un petit pont de pedra. Atenció, l’aigua no és potable. Tirem enrera tornant a creuar el pont de pedra, i seguim la paret de pedra del torrent amunt uns 200 metres.

Font de Cantarelles

Més endavant, trobareu el forn de calç, bastant curiós! El forn és una construcció antiga de pedra i fang. Des de l’època romana i fins els segles XIX-XX, es fabricava la calç en forns. En aquest cas es feia foc amb llenya i es transformava la pedra calcària d’una pedrera propera entre 800 i 1000ºC. Es deshidratava la calç per aconseguir propietats químiques que la feien més apta per a la construcció. El procés tenia una durada de 4 a 7 dies, i un cop acabat es retiraven les pedres de calç per la porta i es desfeien a mà, amb molins o corrons.

Sostre de l'interior del forn
Seguir pel camí que puja a la dreta del forn. Fa bastanta pujada, de seguida trobes una altra bifurcació, i cal anar pel camí de l'esquerra. Al següent, cap a la dreta. Després només cal seguir el "camí"... que hi ha un moment en que és pujar muntanya cap amunt i per on puguis! Un cop arribis a dalt, ja tornaras a veure el camí, segueix-lo cap a la dreta i ja estas a punt d'arribar a dalt i trobar-te el "Queixal de porc" i al seu darrera el "Castellsapera". 

Per poder pujar a dalt, hi ha diferents vies. La més concorreguda és la que hem fet nosaltres. Cal baixar pel "caminet" de la dreta del Queixal de Porc, com si volguéssim fer la volta pel seu costat.
Queixal de Porc i Castellsapera
Anirem travessant trossos ternant alsense arbres i amb pedres i trossos amb arbres...quan porteu aprox 300 metres vorejant el Castellsapera, en un dels trossos sense arbres (però que et queda un bosc a l'esquerra) hi ha la desviació per poder pujar cap adalt. No hi ha indicacions, fixeu-vos amb les fites! 

Desviació cap al cim

Aquesta pujada fins al cim és bastant divertida a la part de dalt de tot; t'has d'enfilar per les arrels dels arbres en uns passos estrets per tal d'arribar a dalt de tot, on pots decidir si pujar a la roca de la dreta o la de l'esquerra. Des de dalt hi ha unes fantàstiques vistes a La Mola i a Montserrat, a més d'algun geocatxing... 

#001

Geocatxing trobat
Vistes a Montserrat

Per baixar, nosaltres hem desfet el mateix camí fins a les escales de fusta.

Valoració del cim
Dificultat 2/5 - Senzill, algun tram amb pedres i fulles amb risc de patinar. L'últim tram s'ha de grimpar amb l'ajuda de branques i arrels.
Entorn 3/5 - Vistes des del cim a Montserrat i La Mola.
Indicacions 1/5 - El camí no està indicat i hi ha molts caminets que poden despistar.
Per repetir? No